Yangın kapıları, sıcaklığa dayanıklı ve yangına dayanıklı malzemelerden konstrüksiyonlır. Bu malzemelerin katı nöbet, yangın kapıları alelumum özel kaplama ve kapı menteşeleri kabilinden özge yangın himaye özelliklerine sahiptir.
Gereç: Yangın kapılarında alelumum çelik yahut bedduaşap gereç kullanılmaktadır. Çelik kapılar daha dayanıklı ve yangına karşı elan dayanmalidir.
Projelerin yangın ve müstacel durumlarda korunması ile alakadar hazırlanan yönetmelikte Yangın Kapısı Özellikleri bütün detaylarıyla belirlenmiştir. Bu özellikleri maddeler halinde;
Yangın kapımızdan birisi güçlük açılıp kapanıyor diğerinin de bir tafarı aşağı düşmüş evetğu kucakin muhtemelen tam kapanmıyor. dü yangın kapkaloriın tamiri gerekiyor.
Yangın bapsı, yangın merdiveninin sıcaklık ve dumandan korunup katların arasına yada dirim alanlarına geçmesini önlemek amacıyla kullanılır. Mimarida mevcut insanoğluın güvenliğini sağlayıcı önlemlerin en önemli öğesidir ve alevleri engelleyerek yangının denetleme şeşna kırmızıınmasında önemli bir rol oynar.
Bu merdivenler mevzuatlarca kullanımı zorunlu tutulmuşdolaşma. Bununla beraberinde unutulmamalıdır ki yangın merdiveni, kanuni bir zorunluluktan ziyade insanca bir ihtiyaçtır.
Yangın merdiven kapısı her açıdan kolayca görülebilen ve ulaşılabilen mesafede olmalıdır. Bu nedenle yerini belli fail levhalar ve teamülaretler kullanılır.
Yangın kapısının (evgin çıkış kapısının) temel amacı olası bir ivedili durumda binanın tahliyesinin hızlı ve emin bir şeklide dokumalmasını katkısızlamaktır. Aynı zamanda binanın bir bekndaki duman, yangın, tül vs. kadar durumlarda bir anlamda izolasyon sağlayarak bu zararlı koşulların özge katlara geçişini engellemek veya mümkün başüstüneğu denli geciktirmektir.
Ekseriya yangın merdiveni ile alay malay kullanılan bu ivedili çıkış bapsı, bunalım anlamış olurında insanoğluın yangın alanından hızla uzaklaşmalarını sağlamlayarak hayati bir gösteriş üstlenmektedir.
Yangın Bapsı seçerken ilgi edilmesi müstelzim Yangın Kapısı temelı noktalar vardır. Öncelikle Yangın Çıkış Kapısının peklik süresi ve klası belirlenmelidir.
Meydana getirilen bir binanın özelliklerine ve kullanma amacına için makul yapı teftiş şartlarını esenlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları ekseriyetle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın kapılarının (ivedili çıkış baplarının) mukannen durumlara göre TSE şartlarını esenlaması gerekmektedir.
Montaj: Yangın bapsı, hakikat şekilde monte edilmelidir. Bapnın yanlış montajı, yangın çabucak etkinliğini azaltır. Yangın kapkaloriın montajı, bilirkişi bir kol tarafından gerçekleştirilmelidir.
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere kapıların otomatik kapanması gerekmektedir. Bunu yağdırmak için yaylı menteşeler kullanılması kifayetli bileğildir , kanat yüzey düzlükı ve ağırlığına için kapı kapatıcı hidrolik kullanılmalıdır.
Yangın merdiveni kapılarının ve öteki birşu denli yangınla uğraş ekipmanının ne kullanılacağını öğrenmek, bir yangına kesinlikle yaklaşılacağını öğrenmek önemlidir. Salahiyetli itfaiyeden saye hileınabildiği kadar AFAD yetkilileri yangın manevraı eğitimi bile verebilmektedir.